1 Haziran - 1 Ağustos Tarihleri Arasında Yaşananlar

Bu iki aylık süreçte Türkiye ekonomisinde önemli değişiklikler meydana geldi. İşte sektörümüzü yakından etkileyen bazı önemli gelişmeler:

1 Haziran – 1 Ağustos Tarihleri Arasında Yaşananlar

Bu iki aylık süreçte Türkiye ekonomisinde önemli değişiklikler meydana geldi. İşte sektörümüzü yakından etkileyen bazı önemli gelişmeler:

Dolar Kurunda %30′ Oranında Bir Artış 

Döviz kurlarında gözlenen %30’luk artış, ithalat ve ihracat maliyetlerini doğrudan etkiledi. Doların yükselmesi, ithal ürünlerin maliyetini artırdı ve bu da iç piyasada fiyat artışlarına yol açtı. Aynı zamanda döviz borcu olan şirketlerin de ödeme güçlükleri yaşamasına neden oldu. Dış ticaret şirketleri ve sanayi şirketlerindeki bu etkilenmeler sonucunda ithalatın azalması ve bununla beraber Türkiye’ye gelen konteyner sayısının düşmesi bekleniyor. Bu da önümüzdeki aylarda ufak da olsa konteyner bulma sıkıntısı yaratabilir. 

Gemi Yakıtı (Bunker) Fiyatlarında %15 Oranında Bir Artış: 

Deniz nakliye maliyetlerinde kullanılan gemi yakıtı fiyatlarının %15 oranında artması, konteyner piyasasındaki BAF miktarlarının yükselmesine neden oldu. Dolayısıyla, deniz nakliye maliyetlerini yükseltti ve taşımacılık sektöründeki firmaları etkiledi. Bu durum, iç piyasada tüketici fiyatlarına ve enflasyona yansıdı. Buna ek olarak Çin’deki tayfunun yarattığı hasarların etkisiyle deniz navlunlarında hafif bir yükseliş bekleniyor.

Motorin Fiyatlarında %88 Oranında Artış: 

Motorin fiyatlarındaki bu artış, iç nakliye piyasasını %60 oranında artırdı. Taşımacılık sektörü bu yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldı ve bu maliyet artışı nihai ürün fiyatlarına yansıdı. İhracat teklifleri verirken iç nakliye fiyatlarındaki artışın ihracatçıların tekliflerini de etkilemesi bekleniyor.

Tüm bu artışların sonucunda haziran ayında Türkiye’de elleçlenen konteyner miktarı bir önceki aya göre %4 artmışken Temmuz’da talep düşüşü yaşandı ve piyasa durgunlaştı.

Yaşanan bu değişiklikler, Türkiye ekonomisi ve ticaret sektörü üzerinde önemli etkiler yarattı ve iç piyasa maliyetlerini artırdı. Önümüzdeki çeyrekte piyasadaki durgunluğun devam etmesi bekleniyor.